Tudja, milyen kőzet van a talpa alatt?

Infostart
2008. október 29. 12:10
Hetvenkilenc ország együttműködésével elkészült a Föld első internetes hozzáférésű, digitális földtani térképe. A Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a térkép segítségével nemcsak topográfiai adatokat, hanem azt is megtudhatják az érdeklődők, hogy milyen kőzet van a lábuk alatt, vagy merre találhatók természeti erőforrások.

A OneGeology, a Föld első, internetes hozzáférésű, digitális térképe segítségével bolygónk topográfiai és földtani adatait is megismerhetik az érdeklődők. A program azt is képes megmutatni, hogy milyen típusú kőzet van a talpunk alatt - mondta az InfoRádiónak a Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója.

Kordos László hozzátette: a térképet az oktatásban is nagyon jól lehet használni, de a kutatóknak, az ásványi nyersanyagokat keresőknek, a geotermikus energiát felhasználni kívánóknak is segítséget nyújthat.

A OneGeology azt is megmutatja, hogy Magyarország geotermikus energiában, így hévizekben gazdag. A hévizek ugyanakkor bizonyos típusú kőzetekhez kötődnek, vagyis a kőzet meghatározásával megállapítható, hol érdemes az energia után kutatni - magyarázta a szakértő.

A térkép a környezetvédelem szempontjából is fontos lehet: használatával kiderülhet, hol található olyan kőzet, amelyben egyáltalán lehetséges szemetet - kommunális, radioaktív hulladékot - elhelyezni - fűzte hozzá Kordos László.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást