Nem csodaszer a drogfüggőknek készült vakcina

Infostart
2008. október 29. 21:00
Elsősorban a komoly segítő háttérrel rendelkező és nagyon motivált drogfüggőknek lehet hasznos az az oltóanyag, amely megakadályozná, hogy a kokain kifejtse élvezetkeltő hatását a szervezetben - mondta az InfoRádiónak az ELTE Addiktológiai Tanszéki Szakcsoportjának adjunktusa. Demetrovics Zsolt reményt keltőeknek minősítette az ezzel kapcsolatos gyógyszerkísérleteket, de hozzátette: a nem együttműködő drogfüggők számára veszélyes is lehet egy ilyen oltóanyag használata.

A hetvenes évek közepe óta dolgoznak a kutatók olyan szereken, amelyek vakcinaként használva kivédenék a kokain, a nikotin vagy más kábító- és élvezeti szerek hatását - mondta az InfoRádiónak az ELTE Addiktológiai Tanszéki Szakcsoportjának adjunktusa.

Az efféle készítmények az immunrendszert olyan ellenanyag termelésére késztetik, amely a véráramba kerülve semlegesíti - adott esetben - a kábítószer-molekulákat. Ennek hatására a drog használata nem okoz akkora élvezetet, így könnyebb lehet a leszokás.

Demetrovics Zsolt szerint sok ígéretes kutatás zajlik, amelyek eredményeit felhasználva végül gyógyszerek is készülhetnek, ám ezek nem csodaszerek: a függőknek több oltást kell beadni, ráadásul nem biztos, hogy valóban csökken a drog utáni sóvárgás.

Csak az együttműködőknek

Az ópiátok esetében sikerült már olyan szert alkotni, amely blokkolja azok hatását, mégsem szűnt meg egy csapásra a heroinprobléma: a készítmény csak a motivált páciensek számára lehet hasznos, akik elhatározták, hogy leszoknak, és ehhez megfelelő segítséget kapnak - magyarázta a szakértő.

A kokainfüggőségre egyelőre nincsen specifikus gyógyszer - jegyezte meg az ELTE Addiktológiai Tanszéki Szakcsoportjának adjunktusa.

A nem együttműködő betegek számára a vakcinás kezelés veszélyforrás is lehet: előfordulhat, hogy a páciens több drogot fogyaszt, hogy semlegesítse a gyógyszer hatását, és ezzel túladagolja magát - figyelmeztetett Demetrovics Zsolt.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást