Új gyógymód a megfázás kezelésére

Infostart
2008. október 28. 10:30
Hamarosan egyszerűbbé válhat a megfázás kezelése és elkerülhetők lesznek a súlyos szövődményei is, kanadai kutatók előtt ugyanis az általános tünetek kialakulását vizsgálva kirajzolódott egy új gyógymód.

A megfázások több mint felét a rhinovírus valamelyik fajtája okozza. A kutatók kimutatták, hogy a kórokozó hogyan indítja el egy dominó effektust, amelynek következtében sorra jelennek meg a betegség általános tünetei.

A jelenlegi kezelések a tünetekre koncentrálnak, a torokfájást vagy a köhögést gyógyítják, és nem a betegség alapvető okát iktatják ki.

Hamarosan azonban a vírussal fertőzött betegek számára mód lesz egy másik kezelésre is. Egy kanadai kutatócsoport megfázásos emberek orrából vett mintát; a 35 páciens közül 17-nek okozta a rhinovírus a panaszait.

Megvizsgálták a minta genetikai összetételét. Nyolc óra elteltével még semmilyen változást nem fedeztek fel, két nappal a mintavétel után azonban már nagyjából 6500 gén módosult azoknál, akiknek vírus okozta a megfázását.

A vizsgálatok eredménye szerint a génmódosulások - amelyek közrejátszottak a vírus leküzdéséhez szükséges anyagok termelésében - okozták a szaglószerv kellemetlen tüneteit, az orrfolyást vagy az orrdugulást.

A gének azonosításával lehetővé válik a megfázás hatékony kezelése. Ez nem kifejezetten az elsődleges tünetek, azaz a tüsszentés vagy az orrfolyás megszüntetése szempontjából fontos, sokkal inkább a súlyos szövődmények elkerülését szolgálhatja - mutatnak rá a szakemberek.