Megtalálták a valódi Gladiátor sírját

Infostart
2008. október 17. 20:00
Felfedezték a valódi "gladiátor" végső nyughelyét olasz régészek. A most felfedezett sírban helyezték örök nyugalom Marcus Nonius Macrinust, akinek élettörténete megihlette a Russel Crowe főszereplésével készült film alkotóit.

A legjelentősebb római lelet, amely az elmúlt három évtizedben napvilágra került - így értékelte Marcus Nonius Macrinus nyughelyének megtalálását Daniela Rossi olasz archeológus. A márvány síremlékre - amelybe belevésték az alatta fekvő nevét - egy régészcsoport bukkant rá egy építkezésen a Tevere (latin nevén Tiberis) partján, a Via Flaminia mentén, amely egykor a legfontosabb, Rómától észak felé vezető útvonal volt.

A síremlék maga már rég összeomlott, ám oszlopai, teteje és a díszítőelemek egyben maradtak. A nyughely egy része belecsúszott a folyóba, de sikerült megmenteni - magyarázta az ásatás vezetője, Cristiano Ranieri.

A sírban nyugvó Marcus Nonius Macrinus Bresciában (Brixia) született, tábornok volt és konzul, aki Kr. e. 161-180 között több csatában vezette Marcus Aurelius császár légióit. A hadvezér közel állt az uralkodóhoz, az egyik kedvence volt, és prokonzulként, tartományi helytartóként szolgált Ázsiában is.

A Ridley Scott rendezte Gladiátor című filmben Russel Crowe által alakított Maximus Decimus Meridius ugyancsak a császár legkedvesebb hadvezére volt. A forgatókönyvírók azt már saját ötletük alapján tették a történethez, hogy miután fia, Commodus végez Marcus Aureliusszal, Maximus kegyvesztetté válik, rabszolgasorba jut és Észak-Afrikába kerül. A filmben az egykori ezredes, immár gladiátorként, visszatér Rómába, és bosszút áll a császár és családja meggyilkolásáért.

Az már a valóság, hogy, amint a történetírók feljegyezték, Commodus császár maga is gyakran látogatott el gladiátorjátékokra, s a hírek szerint egy Narcissos nevű birkózó végzett vele: egy fürdőben megfojtotta az uralkodót.

A tervek szerint Marcus Nonius Macrinus síremlékét helyreállítják. Ez lesz a legfontosabb látványossága a Via Flaminia Régészeti Parknak, amelyben megtekinthető lesz Augustus feleségének, Liviának a háza is.