Cápavérrel a rák ellen

InfoRádió / MTI
2008. október 16. 09:00
A rák elleni harcban is eredményes lehetnek a cápavérből kivont antitestek - közölték ausztrál kutatók.

A cápák vérében lévő antitestek rugalmasabbak és ellenállóbbak az emberénél, és a betolakodó molekulákkal szemben is eredményesebben veszik fel a versenyt - állítják ausztrál kutatók. Erre alapozva a gyógyszerek egy új generációját is ki lehet fejleszteni. Az antitesteket a rákkal szembeni küzdelemben szeretnék hasznosítani a szakemberek.

A cápák immunrendszere hasonlít az emberére, de jóval erősebb, emiatt az állatok ritkán fertőződnek meg. Antitesteik ellenállnak a magas hőmérsékletnek, illetve a szélsőségesen lúgos vagy savas környezetnek, ami azt jelenti, hogy az emberi belek mostoha körülményei között is kifejthetik jótékony hatásukat.

"A cápa vérének molekulái képesek hozzákapcsolódni a ráksejtekhez és így megakadályozzák szétterjedésüket" - állítja Mick Foley, a melbourne-i Le Trobe Egyetem molekuláris biológusa. Kutatásaik eredménye szerint az ellenanyagok lassítják a mellrák szétszóródását, áttétek képződését.

A kutatók szerint a cápa véréből kivont szer másfajta betegségek, például a malária, és az ízületi gyulladás ellen is hatásos lehet.