Churchill megvesztegette Francót?

Infostart
2008. október 15. 10:30
Churchill dollármilliókkal fizette le Franco tábornokot, hogy ne támogassa Hitlert a második világháború során - írja most megjelent könyvében egy brit történész.

Azt állítja egy nemrég megjelent könyv, hogy Winston Churchill dollármilliókat fizetett Franco tábornoknak, hogy ne támogassa Hitlert.

Pere Ferrer kötetének címe Juan March: A világ legtitokzatosabb embere. A könyv szerint Churchill azon aggódott, hogy Spanyolország csatlakozik a németekhez, Madrid ugyanis arra készült, hogy megtámadja Gibraltárt.

Robert Solborg amerikai alezredes - aki egyben ügynökként is dolgozott Portugáliában - volt az, aki a spanyol tervekről figyelmeztette levelében a hadügyminisztériumot. Akinek le kellett fizetnie Francóékat, az egy milliomos, Juan March volt.

A tízmilliós összeget egy amerikai bankban helyezték letétbe 1940-ben, a terv azonban majdnem összeomlott egy év múlva, amikor az amerikaiak azt hitték, a pénzzel Hitlert támogatja valaki (minthogy az a Hitler-közelinek ismert Francóhoz vándorolt).

Végül a washingtoni brit nagykövet győzte meg Roosevelt elnököt arról, hogy ne avatkozzon közbe.