Átadták a Charles Simonyi kutatói ösztöndíjakat

InfoRádió / MTI
2008. október 13. 16:28
Rajnavölgyi Éva immunológus, Romics Imre orvosprofesszor, Levendovszky János villamosmérnök, Könczei György szociológus, valamint Kövecses Zoltán nyelvész kapta a Magyar Tudományos Akadémia Charles Simonyi kutatói ösztöndíját.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM), az Alapítvány a Magyar Felsőoktatásért és Kutatásért, a Magyar Tudományos Akadémia, valamint a Simonyi család megállapodásaként 2000-ben létrehozott ösztöndíjat idén Rajnavölgyi Éva immunológus, Romics Imre orvosprofesszor, Levendovszky János villamosmérnök, Könczei György szociológus, valamint Kövecses Zoltán nyelvész vehette át. Az elismerést Pálinkás József, az MTA elnöke, és Manherz Károly, az OKM szakállamtitkára adta át. A díjazottak személyenként 3 millió forint anyagi elismerésben is részesültek, ami a tudományos munka feltételeit hivatott megkönnyíteni. Az ösztöndíjat, melyet Charles Simonyi, édesapja, Simonyi Károly fizikusprofesszor emlékére alapított, eddig 27 magyar kutató kapta meg.

Rajnavölgyi Éva, a Debreceni Egyetem immunológiai intézetének vezetője az immunrendszer szabályozásában résztvevő úgynevezett dendritikus sejtek funkcionális vizsgálatával foglalkozik. A stockholmi Karolinska Intézet vendégprofesszora, aki 1998-ban az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének a Fulbright-öztöndíját is kiérdemelte. Kutatási eredményeit közel száz nemzetközi folyóirat publikálta.

Romics Imre, a Semmelweis Egyetem urológiai klinikájának igazgatója, a húgyivarszervek daganatos megbetegedéseinek diagnosztikájával, valamint gyógyszeres és műtéti kezelésével foglalkozik. Külföldi társintézményekkel közösen a betegségek genetikai hátterét kutatja.

Levendovszki János a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára, kutatási területe a kommunikációs protokollok optimalizálása, és a kommunikációs hálózatok statisztikai megbízhatóságának elemzése.

Könczei György szociológus, az ELTE egyetemi tanára, a fogyatékosság problémáját vizsgálja. A kilencvenes években ő képviselte Magyarországot az ENSZ "Standard Rules" néven ismert, a Fogyatékkal élők esélyegyenlőségének szabályai című dokumentumának összeállításában, részt vett az európai Szociális Charta módosításában, és az ENSZ a fogyatékossággal élőkről szóló egyezményének elkészítésében. Az Európai Tanács Európai Szociális Charta Kormánybizottságának elnöke. 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Kövecses Zoltán, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének egyik társalapítója, munkásságának előterében a kognitív nyelvészet áll. Több könyvet jelentetett meg az érzelmek kifejezéséről, valamint a különböző érzelmekhez kapcsolódó, metaforahálókból kibontható rendszerek vizsgálatáról, melyekből neves európai, amerikai és ázsiai egyetemeken is tanítanak.