Globális felmelegés: a hegyekbe költöznek a trópusi állatok?

Infostart
2008. október 11. 22:00
Nem csupán a jegesmedvéket veszélyezteti a globális felmelegedés: a trópusi állatoknak is melegük kezd lenni, és várhatóan a hegyekbe költöznek majd. Helyükre azonban senki nem lép, mivel nincs olyan faj, amelyik elviselné majd a forróságot. A folyamat már megkezdődött Európában és az Egyesült Államokban.

A globális felmelegedés következtében túlságosan meleg lehet a trópusokon, ami nem tesz jót számos, arrafelé őshonos állatfajnak, amelyek valószínűleg északabbra (illetve a déli féltekén délebbre) vagy a hegyekbe költöznek majd. Azaz a felmelegedés nem csupán a jegesmedvéket veszélyezteti, hanem a forró égöv fajait is.

"Ha a globális felmelegedés úgy folytatódik, ahogyan eddig, akkor Costa Ricán 3 fokkal lesz melegebb a következő században" - figyelmeztetett a connecticuti egyetem professzora, Robert Colwell.

A tudós és kollégái azt jósolják, hogy ha a trópusokon megemelkedik az átlaghőmérséklet, a ma száz méteres tengerszint feletti magasságon tipikus klíma hatszáz méterrel feljebb "költözhet", a hegyekbe.

A kutatócsoport kétezer állat- és növényfaj adatait elemezte Costa Ricán. Ezeknek a fele költözne teljesen új területre feltételezésük szerint.

Az egyébként nem új jelenség, hogy egyes fajok a szokatlan meleg elől fölköltöznek a hegyekbe; Európában és az Egyesült Államokban már tapasztaltak ilyet.

Kifogynak az állatokból, az állatok pedig az élőhelyekből

Az alföldi populációk létszáma így lecsökken, és a biológiai sokszínűség is kárt szenved, márcsak azért is, mert nincsenek olyan fajok, amelyek a távozók helyébe léphetnének. A magasabb régiókban viszont könnyebben kifogynak majd az állatok az élőhelyekből.

Mindezek ellentmondanak más tudósok azon feltételezésének, miszerint a trópusi fajokat nem érinti komolyan a globális felmelegedés. A feltételezés azon alapszik, hogy az éghajlat 5-50 millió évvel ezelőtt jóval melegebb volt, mint most. Ugyanakkor Colwell szerint még sok kutatásra, tanulmányra van szükség, amíg igazán biztosat tudnak mondani.

A Science folyóiratban megjelent egy másik cikk is, amelyet a Berkeley kutatói jegyeznek, a Yosemite nemzeti park emlősei populációinak változásait elemzi úgy, hogy összehasonlítja 1918-as állapotot a mostanival.

Nem meglepő módon azt találták, hogy az egerek és a hozzájuk hasonló rágcsálók már most magasabb területekre költöztek. Az emlősöknek körülbelül a fele cselekedett ugyanígy.

Ugyanakkor mindez nem változtatott a park biodiverzitásán, de a fajok egymással való érintkezését, kommunikációját igen. Ilyen változások ugyanakkor mindig is történtek, ami új lehet, az a folyamat fölgyorsulása.