Egyszerű vérvizsgálattal kimutatható a genetikai rendellenesség

Infostart
2008. október 7. 11:37
Amerikai kutatók azt állítják, kifejlesztettek egy olyan biztonságos vérvizsgálatot, amely már a terhesség korai szakaszában is kimutatja, hogy a magzatnak van-e genetikai rendellenessége, például Down-kórja.

Forradalmian új vizsgálati módszerről számoltak be a Stanford Egyetem kutatói, akik nem kevesebbet állítanak, mint azt, hogy már a terhesség korai szakaszában is kimutatható a magzat genetikai rendellensége.

Például a Down-kóros magzat 21-es kromoszómájából a normális kettő helyett három van. Ez testi és szellemi visszamaradottságot okoz a gyereknél, ugyanakkor kimutatható az anya véréből is, mert a magzat DNS-e képes áthatolni a méhlepényen.

Az amerikai tudósok által kifejlesztett új vérvizsgálat éppen ezeket a DNS töredékeket tudja azonosítani, és képes arra, hogy a 21-es kromoszóma számának növekedését is észlelje, vagyis kimutassa a Down-kórt.

A Stanford Egyetem szakemberei egyelőre még csak 18 várandós nőn végezték el a vérvizsgálatot, amely nem veszélyes sem a magzatra, sem pedig az anyára nézve. Ráadásul a terhesség korai szakaszában elvégezhető, így ha esetleg kiderül a magzat betegsége, a szülőknek több idejük lesz dönteniük és felkészülniük.

A jelenlegi teszteknél az orvosok tűt szúrnak a hason keresztül az anyaméhbe, hogy mintát vegyenek a magzatvízből. Ez a módszer azonban nem veszélytelen, mert hozzávetőleg százból egy állapotos nőnél vetélést okoz.

Bár a 18 nőn elvégzett vérvizsgálat 9 esetben kimutatta, hogy a magzat Down-kóros, a kutatók még óvatosak, és azt mondják, további vizsgálatokra van szükség. Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy néhány éven belül már ez a módszer lesz elterjedt a rendelőkben.