Egyre közelebb a mesterséges orr megalkotásához

Infostart
2008. szeptember 30. 22:00
Megint egy lépéssel közelebb kerültek a kutatók a mesterséges orr előállításához: rájöttek, hogyan lehet laboratóriumi körülmények között nagy mennyiségű a szagot érzékelő receptort előállítani.

A mesterséges orr egy napon helyettesítheti majd a kábítószert és robbanóanyagokat kiszagoló kutyákat, de az orvostudomány is jó hasznát venné, hiszen segítségével azonosítani lehetne néhány jellegzetes szagú betegséget.

A szaglás az egyik legrégebbi és legprimitívebb érzék, de senki sem érti igazán, hogyan is működik - mondta Shuguang Csang, a Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) biomechanikai kutatásokkal foglalkozó részlegének egyik vezetője.

Az emberi szervezetben 400, a szaglásért felelős gén működik - sok állatban ennél sokkal több, a kutyákban és az egerekben például ezer -, ami lehetővé teszi, hogy akár tízezer különféle szagot is képesek legyünk megkülönböztetni.

A szakértők szerint a szaglás vizsgálatának legnagyobb akadálya eddig az volt, hogy nem állt rendelkezésre elegendő, a szagokat érzékelni tudó receptor, ám a MIT munkatársainak most sikerült laboratóriumi körülmények között, nagy mennyiségben előállítani azokat.

A jövőben a kutatócsoport egy olyan hordozható eszköz előállításán dolgoznak majd, amely képes megkülönböztetni a szagokat, így felismerhetővé tenni például az olyan betegségeket mint a diabétesz, a tüdő- vagy a bőrrák.