Rengeteget segíthet a szívultrahang-berendezés, amelyre a 88 éves férfi spórolt

Infostart
2008. szeptember 23. 19:33
Magyarországon a gyermekek 7-9 ezreléke veleszületett szívhibával jön a világra - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem II-es számú Gyermekklinikájának osztályvezető főorvosa. Szabolcs Judit hozzátette: ha néhány órán belül felismerik a rendellenességet, akkor az újszülött nagy eséllyel megmenthető. A klinikán egy 88 éves adományozó jóvoltából csúcstechnológiás szívultrahang-készüléket adtak át.

Egy csúcstechnológiás szívultrahang-berendezést adtak át a Semmelweis Egyetem II-es Gyermekklinikáján. A készüléket annak köszönhetően tudták megvásárolni, hogy egy 88 éves férfi megtakarított pénzét a klinikának adományozta - mondta Szabolcs Judit osztályvezető főorvos.

A berendezés a fél kilogrammos koraszülött babák és a felnőtt méretű, nagy gyerekek vizsgálatára egyaránt alkalmas. Szabolcs Judit kiemelte: négy vizsgálófej van a készülékhez, amellyel jó minőségű képeket lehet létrehozni, így megkönnyíti a diagnózis felállítását.

Az osztályvezető főorvos közölte: Magyarországon a gyermekek 7-9 ezreléke veleszületett szívhibával jön a világra, ilyen például a két szívkamra közötti rendellenes összeköttetés vagy a főverőér szűkülete.

A méhen belüli élet során az 50. napra befejeződik a szív fejlődése, vagyis hamarabb kialakulhat betegség, minthogy a szülő felismerje, várandós állapotban van - tette hozzá.

Ha a diagnózis időben megszületik, akkor eredményesen, gyakorlatilag száz százalékos sikerességgel lehet kezelni a szívhibát - emelte ki Szabolcs Judit.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást