Nem okoz csontritkulást a kalóriaszegény diéta

Infostart
2008. szeptember 23. 22:00
Tévesnek bizonyult az a hiedelem, hogy a kalóriaszegény diéta csontritkulást okoz. Amerikai kutatók kísérlete azt mutatja, hogy akármennyit is adunk le a súlyunkból, akármilyen rövid idő alatt, az nem érinti csontjaink épségét.

Egy amerikai tanulmány szerint nem okoz csontritkulást a kalóriaszegény diéta sem a fiataloknál, sem a túlsúlyos felnőtteknél, feltéve, hogy kalciumból és más szükséges anyagokból megfelelő mennyiséget juttatnak a szervezetükbe.

A kalóriaszegény diéta célja, hogy a napi kalóriabevitelt 20-40 százalékkal csökkentse, úgy, hogy a táplálékmennyiséget megfelelő szinten tartja.

Louisianai kutatók most megnyugtatólag közölték, hogy vizsgálódásaik nem támasztják alá azt a nézetet, amely szerint a rövid, három hónapnál kevesebb idő alatt elért, legalább 10 százalékos súlyvesztés jobban roncsolja a csontokat, mint a fokozatosabb, legalább fél éves súlycsökkenés, akár edz mellette valaki, akár nem.

A megállapítás 46 alany vizsgálatán nyugszik, akiket véletlenszerűen osztottak be négy diétafajta valamelyikére: egy átlagos, egészséges diétára, egy 25 százalékban kalóriaszegény kúrára, egy ugyanilyenre aerobicedzéssel, vagy egy csökkentett kalóriabevitelen alapuló diétára, amelyet a testsúly szinten tartása követett.

Az átlag leadott súly az első diéta egy százalékáról 13,9 százalékra nőtt a negyedik kúra esetében. A második esetben 10,4 százalék volt, a harmadikban pedig 10 százalék az átlag leadott testsúly.

Egyik esetben sem vékonyodtak el a diétázók csontjai.