A poloskák segíthetnek a malária elleni harcban

Infostart
2008. szeptember 23. 12:13
A malária elleni harcban nyújthat segítséget annak a szervnek a vizsgálata, amely a nőstény poloskákban alakult ki, hogy védjen a párosodás során a szervezetükbe jutott kórokozókkal szemben.

A nőstény poloskáknak meglehetősen nehéz dolguk van a hímekkel: külön szervet kellett kifejleszteniük, hogy megvédjék magukat a párosodás során a szervezetükbe kerülő kórokozóktól.

A szervre Mike Siva-Jothy, a Sheffieldi Egyetem professzora bukkant rá, és úgy véli, ez szolgáltatja a szexuális úton terjedő fertőzések első védvonalát, hiszen telis-tele van fehérvérsejtekkel.

A hím poloskák elég erőszakosak, ha utódnemzésről van szó: nem fecsérlik az idejüket keresgéléssel, tőrszerű ivarszervüket a nőstények potrohán döfik keresztül, így az ondót egyenesen azok hasüregébe juttatják. A spermiumok eztán keresztülvándorolnak a testen, hogy megtermékenyítsék a petesejtet.

A hímek agresszív módszere miatt - és mert a koszos, gyakran ürülékkel borított területeken élő poloskák testén számtalan kórokozó él - a nőstények közül 25 százalékkal több pusztul el idő előtt a fertőzések miatt. Siva-Jothy professzor szerint, ha nem létezne a különleges szerv, ennél is nagyobb arányban hullanának el.

"Azt, hogy több nőstény hullik el, nem a sebek, hanem a kórokozók miatt van. A nőstények erre úgy válaszoltak, hogy kifejlesztettek egy teljesen új immunszervet" - mondta a professzor.

A szervet, amely azon a területen jött létre a nőstény poloskákban, amelyet a hímek előszeretettel céloznak meg párosodáskor, már több mint kétszáz éve felfedezték, ám mindeddig senki sem tudta, mi a szerepe. Mike Siva-Jothy szerint kutatásának eredményei lehetővé teszik, hogy a szakértők a rovarok immunrendszerének összpontosult formáját vizsgálják, és a tanultakat idővel az embergyógyászatban is felhasználják.