Gyerekek, csak óvatosan a mobilozással!

Infostart
2008. szeptember 22. 20:05
Ötször akkora esélye van az agydaganat kialakulására azoknak a gyermekeknek, akik rendszeresen használnak mobiltelefont.

Egy svéd kutatás szerint sokkal nagyobb eséllyel alakul ki daganat a központi idegrendszerben a gyermekeknél, ha 20 éves koruk előtt rendszeresen használnak mobiltelefont.

Nagy-Britanniában a 16 évnél fiatalabbak 90 százalékának van mobilja, az általános iskolások között pedig tízből négynek.

Nemrég az Európai Parlamenti is foglalkozott azzal a problémával, hogy a fiatalok érdekében korlátozni kellene a mobiltelefonok, vezeték nélküli telefonok és a vezeték nélküli internet használatát, mivel az árt a gyermekeknek és a fiataloknak.

Õk azért érzékenyek ezekre a sugarakra különösen, mert idegrendszerük még fejlődik, ráadásul fejük csontozata még vékonyabb, így agyuk kevésbé védett, mint egy felnőtt emberé.

A legtöbb országban semmilyen korlátozás nem vonatkozik a gyermekek mobilhasználatára, a svéd kutatást vezető Lennart Hardell egyenesen megtiltaná a 12 év alattiaknak a maroktelefon használatát.

Rámutatott arra is: sokkal nagyobb veszélynek van kitéve az, aki a mobilját vezeték nélküli headsettel használja.