Az idegességünktől függ, kire szavazunk?

Infostart
2008. szeptember 19. 18:10
Azok, akiket könnyen fölizgatnak a hirtelen hangok és a rémítő képek, inkább jobbra szavaznak, ellentétben a nyugodtabb emberekkel, akik egy most készült amerikai tanulmány szerint liberálisabban közelítenek az élethez. De vajon mit értenek a kutatók jobb- és baloldaliság alatt?

Az egyesült államokbeli Lincoln Egyetem kutatásai szerint a személyiségjegyek is kihatnak az emberek politikai nézeteire.

A kutatásba 46 amerikait vontak be, akiknek nézetei lefedték az ottani politikai spektrumot. A kísérlet keretében különböző, rémisztő képeket mutogattak nekik, majd arról faggadták őket, milyen álláspontot foglalnak el az amerikai politikai közbeszédet témáit meghatározó kérdésekben.

Úgy találták, hogy akik nyugodtabban reagáltak a hirtelen zajokra és a kellemetlen képekre, azok hajlamosabbak voltak támogatni a külföldi segítségnyújtást, a megengedőbb bevándorlási politikát, a pacifizmust és a fegyverhasználat korlátozását.

Ellenben a minderre érzékenyen reagálók inkább a védelmi kiadások fokozásával, a halálbüntetéssel, a patriotizmussal (bármit is jelentsen az a gyakorlatban) és az iraki háborúval értettek egyet.

A kutatók értelmezésében (összahangban az általános amerikai felfogással) a baloldaliság az első csoport által képviselt, a jobboldaliság pedig a második csoport által kifejtett álláspontok összességével egyenlő. "Vegyes nézetű" emberekről és egyéb kérdésekben vallott nézetekről, más politikai kategóriákról nem szól a kutatás.

A reakciókat a bőr által kibocsátott elektromos jelek alapján mérték, illetve a zajok esetében az azokat követő pillantásokat vizsgálták. Ezeket ugyanis nem tudjuk tudatosan befolyásolni, és így alkalmasnak tűnnek idegállapotunk vizsgálatára.

A kutatók összesen három ijesztő képet dugtak a kísérleti alanyok orra alá: az egyik egy hatalmas pókot ábrázolt, amint épp egy rémült arcon ácsorog, a másik egy vérben fürdő, kábult alakot, a harmadik pedig egy férgekkel telített nyílt sebet. Ugyanakkor kontrollként olyan semleges, illetve kellemes képet is a kezükbe nyomtak, mint például egy tál gyümölcs vagy egy vidám gyermek fényképe.

A kutatók szerint a felmérés eredményei azt az elképzelést erősítik, amely szerint a politikai attitűdöket az alakítja, hogy miként reagálunk a potenciális fenyegetésekre, azaz kisebb a szerepe a szabad akaratnak, a józan ész mérlegelésének döntéseinkben. A tudósok hozzáteszik, ez magyarázat lehet a határozott politikai nézetek alakíthatóságának alapvető hiányára és arra is, hogy a politikai konfliktusok mindig, mindenhol jelen vannak.