Minél kövérebb valaki, annál korábban kap szívrohamot

Infostart
2008. szeptember 11. 09:15
Minél túlsúlyosabb valaki, annál korábban lesz szívrohama - derül ki egy tanulmányból, amely egy kardiológia szaklapban jelenik meg.

Kardiológusok 110 ezernél is több, szívrohamon már átesett ember testtömeg-indexét (BMI) vizsgálták meg.

A testtömeg-indexet úgy kell kiszámolni, hogy a kilogrammban mért testtömeget elosztjuk a méterben mért magasság négyzetével. Az érték 18,6 és 25 között normális, 18,5 alatt sovány, 25 felett túlsúlyos embert jelez. 30 és 35 közötti értéknél mérsékelt elhízásról, 35 és 40 között súlyos, míg 40 felett más nagyon súlyos elhízásról van szó.

Az eredményekből kiderült, hogy a 18,5 alatti BMI-értékkel rendelkezők, vagyis a soványak átlagosan 74,6 éves korukban kaptak szívrohamot, míg a 40 feletti értékkel bírók, azaz a kórosan túlsúlyosak 58,7 évesen.

A különbség a többi BMI-érték esetében is drasztikus: a túlsúlyos emberek átlagosan 3,5 évvel, a mérsékelten elhízottak 6,8 évvel, míg a súlyosan elhízottak 9,4 évvel korábban kaptak szívrohamot, mint a normális értékkel rendelkezők.

Eric D. Peterson, a Duke Egyetem professzora, a kutatást végző csoport egyik tagja kiemelte: az adatok azt mutatják, hogy minél túlsúlyosabb valaki, annál korábban lesz szívrohama.

A kutatók azzal magyarázzák a különbségeket, hogy a túlsúlyos emberek több rizikófaktornak vannak kitéve, amelyek szívrohamot okozhatnak - ezek a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint.

A megállapításokat rögzítő tanulmány egy kardiológiai szaklapban jelenik meg.