Evolúciós csodafegyver a mérgező szennyeződések ellen

Infostart
2008. szeptember 11. 09:49
A súlyosan szennyezett környezetben is kiválóan boldoguló férgeket akarnak bevetni Nagy-Britanniában a bányászat és az ipar által felhalmozott nehézfémek eltakarítására.

Brit tudósok úgy vélik, hogy a földben élő férgek nagyon gyors evolúciós fejlődésen mentek keresztül az elhagyott bányák területén, így nemcsak a túlélésre, hanem a szaporodásra is képesek a más szervezetek számára mérgező nehézfémekkel terhelt környezetben.

A szakemberek a megfelelő képességekre szert tett kukacok szaporítására készülnek, hogy aztán a szennyezett területekre telepíthessék azokat. Reményeik szerint az állatok megtisztítják a talajt a nehézfémektől.

Mark Hodson, a Readingi Egyetem munkatársa elmondta: a terepen végzett megfigyelések és a laboratóriumi kísérletek is megerősítették, hogy kifejlődőben van a nehézfémekkel szemben ellenálló férgek állománya. Ezek az állatok naponta a saját testtömegük harmincszorosának megfelelő mennyiségű táplálékot képesek elfogyasztani és megemészteni, a mérgező nehézfémekkel (arzén, ólom, cink, cézium) együtt.