Egy nagy ölelés a csimpánzokat is jobb kedvre deríti

Infostart
2008. szeptember 9. 20:30
Egy nagy, baráti ölelés a legjobb gyógyír egy veszekedés után - úgy tűnik, a csimpánzoknál sincs ez másképp.

Öleléssel, simogatással próbálják megnyugtatni egymást a csimpánzok - ezt figyelték meg a nagy-britanniai Chester Állatkertben vizsgálódó kutatók, akik szerint ez bizonyíték arra, hogy egyes állatok is képesek megérezni, ha társuknak rossz kedve van, vigasztalásra szorul.

A megfigyelt viselkedésből arra lehet következtetni, hogy a főemlősök is rendelkeznek bizonyos szintű empátiával - magyarázta Orlaith Fraser, a liverpooli John Moores Egyetem kutatója.

Fraser doktor és kollégái másfél éven át 22 felnőtt csimpánz viselkedését követték nyomon az állatkertben: azt vizsgálták, mi történik közvetlenül azután, hogy a csoport néhány tagja összekap az ételen, vagy pusztán azon, hova üljön.

Az esetek 50 százalékában az áldozatot - puszikkal, ölelésekkel vagy kurkászással - megvigasztalta egy másik csimpánz, egy jó, vagy a legjobb barát, amelyikkel az elpáholt példány gyakran játszik vagy osztja meg az ételét.

Az együttérzés jeleit a kutatók már a gorilláknál, a bonobóknál, a kutyáknál, sőt, a varjaknál is megfigyelték, a megnyugtató hatású viselkedést azonban eddig csak a csimpánzok produkáltak.

"Ha ezek a csimpánzok tényleg azért nyugtatják meg az agresszió áldozatait, mert empátiát éreznek, ahhoz az szükséges, hogy előbb felismerjék: az áldozat lehangolt, és azt is tudniuk kell, mit tegyenek, hogy megfelelő választ adjanak a levertségre" - magyarázta doktor Fraser.