Újabb elképesztő Buddha-szobor került elő Afganisztánban

Infostart
2008. szeptember 8. 19:19
Hatalmas, 19 méter magas Buddha-szobrot találtak a régészek Közép-Afganisztánban. A kutatók valójában egy másik alkotást kerestek, amelyről évszázadokkal ezelőtt számolt be egy kínai utazó.

Buddha háromszáz méter hosszú szobrát keresték azok a kutatók, akik végül egy kisebb, 19 méter magas, az alvó Buddhát ábrázoló alkotást találtak Közép-Afganisztánban.

A régészek egy ókori kínai utazó leírásai alapján kezdték a kutatást, amely így is remek eredményt hozott: a szobor környékén egyéb leleteket, főleg pénzérméket és kerámiatárgyakat találtak - mondta Mohammad Zia Afsar, az afgán információs és kulturális miniszter tanácsadója.

A most megtalált, rossz állapotban lévő szobor nincs messze azoktól a falba vésett, 53, illetve 38 méter magas Buddha-ábrázolásoktól, amelyeket a tálibok - a nemzetközi tiltakozás ellenére - 2001-ben felrobbantottak arra hivatkozva, hogy azok sértik az iszlám vallást.

A Bamian közelében a hegyoldalakba vájt szobrok újjáépítését még abban az évben, az amerikai csapatok bevonulása után megkezdték, ám a rendkívül költséges munka egy évtizeden át is eltarthat. A Selyemút mentén fekvő település egykoron fontos buddhista központ volt, ahol a szerzetesek barlangokban éltek.

Bár Afganisztánban rengeteg fontos történelmi és műemlék található, sok közülük a háborúk, különféle összecsapások során vagy hatására elpusztult. A kutatók áprilisban arról számoltak be, hogy Bamian környéki barlangokban megtalálták a világ első olajfestményeit, amelyek évszázadokkal azelőtt készültek, hogy Európában megismerték volna ezt a festéktípust.