Megöli az internet a hagyományos térképet?

Infostart
2008. augusztus 29. 09:32
Egyre kevesebben tudnak a hagyományos térképeken kiigazodni, mivel ma már mindenki az internetes oldalak és a navigációs rendszerek segítségével tájékozódik - állítja egy brit térképész.

A széles körben használt autós navigációs rendszerek miatt az emberek már csak arra koncentrálnak, hogyan mehetnek A-ból B-be, de azt nem tudják, hogy pontosan merre járnak - mondta a Brit Térképészeti Társaság elnöke.

Mary Spence szerint ennek következtében a tájat meghatározó építmények, erdőségek teljesen el fognak tűnni a köztudatból.

Úgy véli: az emberek már annyira függnek a technikától, hogy félnek a hagyományos, papír alapú térképek használatától, a gyerekek pedig alapvető tájékozódási képességek nélkül nőnek fel.

A szakember szerint már a jeleket sem ismeri fel a többség, az internetes térképek többsége pedig pontatlan és helytelen. "Nem mutatják a templomokat és a műemlékeket, ezzel pedig több ezer éves történelmet törölnek el" - állítja Mary Spence.

A Google technikusa azonban úgy véli, az internet nem öli meg a papírtérképeket. "Azok, akik sétálnak vagy stoppolnak, mindig is el tudnak majd igazodni rajta. Annak azonban, aki az újonnan nyílt kocsmához vezető utat keresi, nem kell tudnia térképet olvasnia" - mondta Ed Parsons, hozzátéve: az internet "demokratizálta" a térképészetet, mert már vannak olyan oldalak, ahol a netezők maguk szerkesztik a térképeket.