Kutyák szagolhatják ki a bőrrákot?

Infostart
2008. augusztus 21. 09:20
Azt állítják amerikai tudósok, hogy a bőrrák egy, a beteg bőr által kibocsátott anyag illata alapján is diagnosztizálható. Mindezt brit társaik úgy vizsgálják, hogy a kutyák orrát használják detektorként.

A philadelphiai Monell központ kutatói úgy találták, az rákos sejtek fölött vett levegőminta eltért az egészséges sejtek fölött vett légmintától. A felfedezés hasznosítása olcsóbbá és fájdalommentessé teheti a rák kimutatását.

Brit tudósok eközben a rák esetleges szagát próbálják kimutatni, például úgy, hogy kutyákkal szagoltatnak vizeletet. Céljuk az volt, hogy így mutassák ki rosszindulatú daganat jelenlétét.

Az emberi bőr kibocsát egyfajta illékony szerves vegyületet, amelynek többnyire van valamilyen szaga. A philadelphiai kutatók ezt a vegyületet próbálták meg kimutatni.

A kutatás során 11 bőrrákos és 11 egészséges pácienst vizsgáltak meg. Mindegyikük bőre által kibocsátott anyag ugyanazokból az összetevőkből épült föl, a rákos betegek bőre által kibocsátott vegyületben viszont bizonyos anyagok nagyobb koncentrációban voltak jelen.

A kutyával próbálkozó brit csapat, akiket egy dermatológus vezet, azt mondja: ezen állatok orra a létező legérzékenyebb "technika", ezért használják őket hasonló kutatásaikban.