Amerikai tudósok lerántották a leplet az egészségesnek hitt gyümölcslevek valódi hatásairól. Az Amerikai Vegyészeti Társaság konferenciáján ugyanis bejelentették: számos gyógyszer hatását semlegesítik, vagy éppen felerősítik a széles körben kedvelt és fogyasztott üdítők.
Véleményük szerint a narancs-, a grapefruit- és az almalé megakadályozza, hogy a gyógyszerek bekerüljenek a véráramba, és ott kifejtsék hatásukat.
A gyümölcslevek és a gyógyszerek kapcsolatát már 20 évvel ezelőtt is kutatták. David Bailey professzor már akkor kimutatta, hogy a grapefruit veszélyesen felerősíti az egyik vérnyomáscsökkentő gyógyszer, a felodipine hatását, és azt tanácsolta, hogy az azt szedő betegek vízzel vegyék be a gyógyszert.
A legutóbbi vizsgálatok eredményei szerint az említett levek nemcsak erősíthetik, hanem csökkenthetik is a gyógyszerek hatásait.
Kimutatták, hogy egyes vérnyomáscsökkentő és rákgyógyszerek, valamint bizonyos szénanátha elleni szer és néhány antibiotikum hatását a narancs-, alma és grapfriutlé semlegesíteni tudja.
Szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy a citrusfélékben található naringin képes megakadályozni, hogy a gyógyszer a vékonybélből a véráramba kerüljön.
A naringintől keserű grapefriutlé azonban nemcsak csökkentheti, hanem fokozhatja is egyes gyógyszerek hatásait, mivel olyan májenzimet hatástalanít, amely "lefékezi" a szert, így a gyümölcslé az előírt gyógyszermennyiségből túladagolást képes "varázsolni".
Ugyanakkor szakértők azt mondják: ne hagyjuk abba a gyümölcslevek fogyasztását, csak figyeljünk arra, hogy vizet igyunk közvetlenül a gyógyszer beszedése előtt vagy közben.