A stressz súlyosbítja az allergiát

Infostart
2008. augusztus 16. 07:31
Érzékenyen reagálnak a stresszes helyzetekre a szénanáthások. Az ilyen szituációk után ugyanis sokkal intenzívebben jelentkezik az allergiájuk. A nyugtalan alaptermészetű embereknek akár négyszer súlyosabb is lehet allergiájuk a stresszes helyzetek után.

Nem tesznek jót a stresszes helyzetek a szénanáthában szenvedőknek. Jan Kiecolt-Graser, az ohioi állami egyetem pszichológusa kifejtette: az allergia nem jelentéktelen probléma, mivel az emberek nagy része szenved tőle. És ugyan általában nem életveszélyes, az allergiások gyakran asztmásak is egyben, ami így már akár halálos is lehet.

A professzor vezette csapat 28 olyan férfi és nő reakcióit vizsgálta, akik már régóta szenvednek szénanáthában és szezonális allergiában olyankor, amikor erős stressznek vannak kitéve, például azért, mert föl kell olvasniuk egy cikket egy magazinból, tartaniuk kell egy tíz perces beszédet vagy matematikai feladatokat kell megoldaniuk fejben.

A kísérlet alanyaink ki kellett tölteniük néhány tesztet azzal kapcsolatban is, hogy alapvetően aggódó, nyugtalan természetűek-e. A nálunk is ismert bőrszúrásos módszerrel megvizsgálták azt is, hogyan reagálnak az allergénekre. A legerősebb reakciót a nyugtalan alaptermészetű emberek adták.

Az amerikai pszichológusok éves találkozóján, Bostonban a professzor előadásában kifejtette: egy közepesen nyugtalan ember bőrén 75 százalékkal volt nagyobb az allergiát jelző folt a stresszt okozó tevékenység után, mint egy stresszmentes helyzetben.

A kifejezetten nyugtalan típusú emberek esetében pedig kétszer akkora volt a folt. Egy nappal később pedig ezek az emberek négyszer érzékenyebben reagáltak a bőrtesztre, mint máskor.