A különös dolgok megjegyezhetőbbek

Infostart
2008. augusztus 14. 09:33
Ha akár egyetlen pillanatra is látunk egy rózsaszín hajú férfit, biztos, hogy megjegyezzük magunknak, miközben a hosszasan a közelünkben lévő barna hajúra később nem emlékszünk. Különös dolgokból ráadásul sokat meg tudunk őrizni a memóriánkban.

Az emberek a furcsa formákat sokkal inkább megjegyzik, mint a szokványosat - mondják a kutatók, hozzátéve: az ilyen információk a rövidtávú memóriában tárolódnak.

A kutatók eddig azt hitték, hogy a rövid időre megjegyzett dolgokért felelős agyrész kapacitása jelentősen korlátozott, most azonban arra jöttek rá, hogy a rövidtávú memória sokkal több információ befogadására képes.

Ezen memóriánk kapacitása flexibilis - derült ki egy új kutatásból. A szakemberek eddig úgy vélték, hogy ebben a memóriarészben a vizuális élmények közül legfeljebb három vagy négy tárolható egyszerre.

A brit szakemberek most megállapították, hogy ha egy képet megjegyzünk, akkor a rövidtávú memóriánk úgy bővíthető, hogy az adott dologról egyre több részletet vagyunk képesek megjegyezni.

A University College London munkatársai kísérleteik során ennél többre is rájöttek: az abban résztvevőknek tárgyak képeit mutatták meg egy számítógép monitorján. A képek közül néhány ismétlődött, de nem azon a helyen, ahol eredetileg felbukkantak. A résztvevőknek arra kellett válaszolniuk, milyen irányba mozognak a képek.

Kiderült, hogy minél több tárgy emléke maradt meg a képzeletben, annál kevésbé tudták megmondani az emberek, hogy a képek merre vándoroltak a monitoron. Azaz a memória kapacitásának mégis van egy felső határa.