A "napfényvitamin" hiánya okozza a nők fájdalmait?

Infostart
2008. augusztus 13. 09:00
Brit kutatók szerint a D-vitamin hiánya a nőknél krónikus fájdalomhoz vezethet, ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy túl sok vitamin mérgezéshez vezethet.

A londoni Institute of Child Health kutatócsoportja legújabb vizsgálatából kiderül: a nők krónikus izületi fájdalmainak egyik oka szervezetük alacsony D-vitamin szintje lehet.

Dr. Elina Hyppönen hangsúlyozta: ezt az összefüggést csak nőknél mutatták ki, ami azt is jelentheti, hogy a krónikus fájdalom valószínűleg hormonális eredetű.

A vizsgálatban 7 ezer férfi és nő vett részt Angliából, Walesből és Skóciából. Az eredményekből kiderül, hogy azoknál a nőknél, akiknél szervezetében literenként 75 és 99 millimol D-vitamint mutattak ki, csak 8 százalékuk szenvedett krónikus izületi fájdalmaktól. Orvosok szerint ennyi mennyiség szükséges a csontok egészségéhez.

Hyppönen szerint további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy kétségkívül bebizonyosodjon a  D-vitamin és az izületi fájdalmak közötti kapcsolat, mindenesetre figyelmeztetett: a túlzott vitaminfogyasztás mérgezéshez és a vér kálciumszintjének megemelkedéséhez vezethet.

Az egészséges csontokhoz nélkülözhetetlen D-vitamin a napfényben, az olajos halakban, a tojássárgájában és a margarinban is megtalálható.