Az első slukk életre szóló élménye

Infostart
2008. augusztus 10. 08:02
Sokaknál már az első cigaretta, az első slukk tartós függőséghez vezet, mert olyan gént hordoznak, amely különösen érzékennyé teszi őket a nikotinra - állapították meg amerikai kutatók.

Az Addiction (függőség) című szaklapban publikáló szakemberek azt vizsgálták, miképpen függ össze a cigarettázás intenzitása és a nikotin kapcsolódását biztosító receptorok felépítését irányító CHRNA5 gén.

A 435 önkéntes között voltak dohányzók, nemdohányzók és olyanok is, akik legalább egy cigarettát elszívtak életükben, de nem szoktak rá a dohányzásra. A kutatók azt tapasztalták, hogy a dohányzók között sokkal gyakrabban fordul elő a gén olyan formája, amely a teljes népességen belül kisebbségben van.

A cigarettafüggők a csoport más tagjaihoz képest nyolcszor gyakrabban számoltak be arról, hogy már az első cigarettájuknál, az első slukknál kellemes érzés töltötte el őket - a tudósok szerint ez az élmény összefügg a CHRNA5 gén típusával.

A Michigani Egyetem egyik kutatója kijelentette: a jelek szerint a genetika jelentős szerepet játszik a függőség kialakulásában; ha a szervezet kedvezően reagál az első cigarettára, és az illető utána rendszeresen rágyújt, a nikotinfüggőség néhány hét vagy hónap alatt kialakul.

A szakemberek ugyanakkor arra is rámutatnak, hogy a függőség kialakulását a genetikai tényezőkön kívül szociális és környezeti tényezők is befolyásolják.

Az idén publikált más kutatások azt is megmutatták, hogy a gének nemcsak a függőség kialakulását, hanem a tüdőrák kialakulásának valószínűségét is befolyásolják.