Tablettába csomagolták a bor jótékony hatásait

Infostart
2008. augusztus 9. 16:38
Öt éven belül kapható lesz az a gyógyszer, amely segít megelőzni a rákot, a szívbetegséget és az Alzheimer-kórt, valamint visszafordítja a cukorbetegség előrehaladását. Az állatokon sikeresen tesztelt hatóanyag hasonló ahhoz a reszveratrolhoz, amely a vörösborszőlők héjában is előfordul.

Számos kutatás bizonyította a reszveratrol kedvező élettani hatásait, amelyeket a vörösbor fogyasztói is élvezhetnek. A probléma ugyanakkor az, hogy ezen az úton lehetetlen eleget bevinni belőle a szervezetbe.

Sokéves kutatómunka eredményeként azonban egy gyógyszergyár kifejlesztett egy olyan készítményt, amelynek összetevői a reszveratrol hatását utánozzák.

Az egyik egérkísérletben például a pirulával sikerült visszafordítani a cukorbetegség előrehaladását az állatokban. Azóta elkezdődött az első embereken elvégzendő teszt is.

A gyógyszer kifejlesztői úgy vélik, hogy az hatékonyan alkalmazható lesz nemcsak a cukorbaj ellen, hanem alkalmas lesz a rák, a szívbetegségek és az Alzheimer-kór kialakulásának megakadályozására is.

A fejlesztő Sirtris társalapítója úgy fogalmazott: "Az az izgalmas, hogy már nem vörösborról, hanem igazi gyógyszerről beszélhetünk. Olyan készítményt alkottunk, amely eredményesen alkalmazható egy betegség ellen, ráadásként pedig megvédi a pácienseket a nyugati világra jellemző egészségi problémák nagy részétől is".

"A reszveratrol egyik hátránya, hogy nagyon nagy dózisra van szükség, a pirulából azonban elég lesz naponta egyet bevenni. Becslések szerint az emberek esetében a siker esélye 80-90 százalék" - tette hozzá David Sinclair.