A krumpli is lehet mérgező

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 9. 12:00
A zöld részeket fogyasztás előtt feltétlen el kell távolítani a burgonyából, mert mérgező anyagokat tartalmaznak - állapították meg a brit Readingi Egyetem kutatói.

Mint a Journal of the Science of Food and Agriculture című folyóirat beszámolt róla, a toxinokkal a krumpli a csírák, gombák és a rovarok ellen védekezik érés közben.

Ezek az anyagok ugyanakkor az emberre is veszélyt jelentenek: a mérgezési tünetek rendszerint 8-12 órával a fogyasztás után lépnek fel, fejfájás, szédülés, rosszullét és hányás, továbbá nyugtalanság, zavarodottság és hallucinációk formájában.

A kutatók azt tanácsolják, hogy a zöld részeket egyszerűen vágjuk ki a burgonyából, illetve hogy csak érés után szedjük fel a gumót, lehetőleg ne nagy melegben, és állandóan sötét helyen tároljuk.