Nemcsak az öregedést, az izzadást is gátolja a botox

Infostart
2008. augusztus 8. 13:00
Ha valaki ül Ön mellett a buszon, de a legnagyobb forróságban sem izzad, ne csodálkozzon: lehet, hogy az illető botox injekciót kapott a hónaljába. Az Egyesült Államokban egyre népszerűbb az új kezelés.

A botoxként ismert méreganyagot eddig öregedésgátló szerként használta a szépségipar, ám most már új funkciója is van: egy amerikai kozmetikai cég a túlzottan verejtékező pácienseinek hónaljába vagy tenyerébe fecskendezi a csodaszert.

A botox (vagyis a botulinum toxin) viszonylag hosszú ideig blokkolja a karban, mellkasban, kezekben és a lábban található izzadságmirigyek idegvégződéseit, így aki megkapja az injekciót, az hetekig nem fog verejtékezni.

A The Harley Medical Group amerikai kozmetikai cégnél az utóbbi három hónapban megháromszorozódott azok száma, akik izzadás ellen botox-kezelést kaptak. A vállalat szerint az eljárás elsősorban azoknak nyújt óriási segítséget, akik kórosan fokozott verejtékezésben, vagyis hiperhidrózisban szenvednek.

A 165 ezer forintos kezelésnek köszönhetően az izzadásra hajlamosak 6 hónapig maradnak "szárazak". Nemcsak a kóros verejtékezésben szenvedőknek segít az eljárás, hanem azoknak is, akik stresszhelyzetben (például az első randin) kellemetlen mértékben izzadnak.

"Amíg a normális mértékű izzadás szabályozza a testhőmérsékletet, a túlzott verejtékezés rendkívül kínos lehet, és miatta sokan kerülni kezdik a társas érintkezést" - véli Nicky Naylor, a cég munkatársa, aki szerint sok páciens önbizalmát növelte az, hogy a botox injekció után már nem kellett aggódniuk az izzadás miatt.