Hamarosan kimutatható lesz a korai szívhalálra való hajlam

Infostart
2008. augusztus 8. 12:43
A veszprémi Pannon Egyetem kutatói olyan készüléken dolgoznak, amely alkalmas a hirtelen szívhalálra való hajlam kimutatására. Ehhez hasonló, a hagyományos EKG-nál sokkal mélyebb szívműködési hibákat kimutató orvosi berendezés még nincs, de Kozmann György szerint két-három éven belül már dolgozhatnak vele az orvosok.

Az esetek túlnyomó részében a hirtelen szívhalált egy bioelektromos rendellenesség okozza - mondta az InfoRádiónak a Pannon Egyetem műszaki-informatikai karának kutatásvezetője, hozzátéve: a szív bioelektromos működésének részletes vizsgálatára fejlesztettek ki készüléket.

A szív, ha már nem egészséges, és megjelenik a hirtelen szívhalálra való hajlam, nem a megszokott módon működik tovább, hanem egy kaotikus elem jelenik meg az elektromos működésében - magyarázta Kozmann György.

Hozzátette: ez a szívizomnak a hagyományos EKG számára rejtve maradó tulajdonsága, vagyis olyan mélyebb szabálytalanságról van szó, amit csak különleges műszerekkel lehet láthatóvá tenni.

Az egyetemi kutatásvezető elmondta: a páciens testére 64 elektródát helyeznek fel meghatározott rend szerint, így a szív működését 192 irányból lehet "körbejárni" és megvizsgálni.

A kardiológusok a készülékkel még nem tudnak boldogulni, mert a módszer egyelőre csak egy szűk kör számára beszédes - fogalmazott Kozmann György, aki szerint az orvosok 2-3 éven belül már dolgozhatnak ezzel a műszerrel.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást