Egy kevés alkohol jót tesz a csontoknak

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 2. 13:35
A mérsékelt alkoholfogyasztók ritkábban kerülnek combnyaktörés miatt kórházba, mint azok, akik vagy egyáltalán nem isznak, vagy túl gyakran néznek a pohár fenekére.

Az Amerikai Oszteoporózis Alapítvány statisztikája szerint ötvenéves kor után a csontritkulásban szenvedő nők fele, a férfiak egynegyede szenved valamilyen törést.

Évekkel ezelőtt az ezzel foglalkozó szakemberek jelentése hangsúlyozta, hogy az alkoholizmus szerepet játszik a csontsűrűség csökkenésében, az oszteoporózisban, bár leszögezték, hogy az alkohol hatása a csontokra egyénileg változó.

Egy munkacsoport összegyűjtötte az eddig megjelent, angol nyelvű orvosi szakirodalomból mindazokat az adatokat, melyek a alkoholtermékek csontokra kifejtett hatásáról szóltak, illetve a csonttörésekre vonatkozó statisztikákat.

A kutatók elemzése szerint az absztinensekhez képest a napi fél-egy egységnyi italt rendszeresen elfogyasztók combnyaktörés-kockázata 20 százalékkal kisebb. Egy egység 10 milliliter tiszta alkoholnak felel meg, körülbelül ennyi van egy pohár sörben, egy deci borban vagy 3 centiliter töményitalban.

A mérsékelt alkoholfogyasztás erősíti a csontokat, a csontsűrűség határozottan javul. A kutatók a vizsgált személyek combcsontjának sűrűségét mérték, de a csontszövet erősödésének mértéke nagy egyéni ingadozást mutatott. A változások értékelésekor figyelembe vették a többi tényezőt is, ami a csontok állapotát befolyásolhatta: például az életkort, a testsúlyt vagy a dohányzást.

A naponta három italt vagy annál is többet fogyasztók csonttöréskockázata ugyanakkor 39 százalékkal nagyobb, mint az alkoholt egyáltalán nem ivóké.