NASA-teszt: három hónapig az ágyban

Infostart
2008. augusztus 1. 06:29
Az amerikai űrhivatal új vizsgálatában a tesztalanyoknak 3 hónapot kell ágyban tölteniük, és még pénzt is kapnak ezért.

Három teljes hónap az ágyban - nem úgy hangzik, mint egy jól fizető állás, pedig az. Akik a NASA legújabb tesztjében részt vesznek, pontosan ezt teszik, méghozzá pénzért, hogy értékes információkat szolgáltassanak a szervezet új űrprogramjához.

A tesztalanyoknak 10 dollárt, vagyis 1500 forintot fizetnek óránként, hogy ágyban maradjanak. A kutatást a texasi egyetem kutatói irányítják, és céljuk, hogy olyan módszereket találjanak, amik minimalizálni tudják az űrben tapasztalható gravitáció nélküliség egészségre gyakorolt negatív hatását. Az űrben eltöltött idő ugyanis izomsorvadást és csontritkulást okozhat az űrhajósoknál.

Az egyik mód, hogy az űrben tapasztalt feltételeket a földön is megteremtsék az az, ha a tesztalanyokat 90 napig vízszintbe helyezik úgy, hogy fejüket egy kissé megbillentik.

A kísérletben résztvevők mosakodhatnak, internetezhetnek és DVD-zhetnek is az ágyban. Három hónap után az amerikai űrhivatal emberei normál testhelyzetbe helyezik a tesztalanyokat, akik még legalább 1 hónapon keresztül rehabilitációs kezelésen vesznek részt.