Megfejtették a transzszexualitás titkát

Infostart
2008. július 31. 08:30
Osztrák kutatók rájöttek, mitől érzik úgy a női transzszexuálisok, hogy rossz testben születtek. Kiderült, hogy ezért egy génvariáció lehet a hibás.

A Bécsi Orvosi Egyetem kutatói megtalálták azt a génvariánst a női transzszexuálisoknál, amelynek következtében a szervezetükben a fejlődés korai szakaszában az átlagosnál több szex-hormon termelődik.

A kutatók 49 női és 102 férfi transzszexuális, valamint - kontrollcsoportként - 1669 nem transzszexuális embertől vettek DNS-mintát. A génvariánst a női transzszexuálisok majdnem felénél kimutatták.

Kiderült az is, hogy bár szinte minden férfinál magasabb ennek a génvariánsnak a szintje, náluk nem kimutatható, hogy transzszexualitáshoz vezetne.

A transzszexuális nők 44 százalékánál mutatták ki a génvariánst - míg a nem transzszexuálisoknak csak a 31 százalékánál. Vagyis ez magyarázhatja a jelenséget - számolt be a kutatást vezető Clemens Tempfler a New Scientist című szaklapban.

A tudós azonban cáfolta azt a feltételezést, hogy a transzszexualitás biológiai okainak kutatása elvezethetne a gyógymód megtalálásához. Ha azonban újabb "felelős" génvariánst találnak, akkor a transzszexualitás diagnosztizálása könnyebb lesz - tette hozzá Tempfler, hiszen ez elvezethet oda, hogy a pácienseknél fiatalabb korban megkezdhessék a nem-átalakítást, illetve a hormonterápiát.