A gonosz pletyka a terjesztőjét is tönkreteszi

InfoRádió / MTI
2008. július 12. 10:30
A pletykálás jót tesz az egészségnek: javítja a kedélyt, levezeti a frusztrációt, növeli az önbecsülést és erősíti a társadalmi kapcsolatokat. Ha azonban rosszindulatúvá válik, a hatás ellenkező előjelű lehet.

Az olasz OK Salute című szakmagazin legutóbbi számában több oldalt szentel ennek az ősi hagyománynak, hangsúlyozva, hogy a jólértesültség fontos tényező volt a primitív ember fejlődésében. A szakértők szerint egy információ megszerzése vagy továbbadása stimulálja az agyban az antidepresszáns hatású szerotonin termelését.

A szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek: pletykálás csak addig jár jótékony hatással, amíg nem válik betegessé, rosszindulatúvá, míg mások kikémlelése nem válik életcéllá.

Közszereplők, közéleti személyiségek különösen gyakran válnak gonosz szóbeszédek alanyává. Egy korábbi olasz közjogi méltóság a lapnak elmesélte: elterjedt róla a hír, hogy a felesége elzavarta otthonról. Abból következtettek erre, hogy a házuk elől eltűntek a testőrök, holott a valódi ok sokkal prózaibb volt: egy rendelettel megszüntették ezt a kiváltságot a volt parlamenti elnökök esetében.

Egy művészről azt terjesztették, hogy kokainfüggő. Õ azóta félévente megcsináltatja a hajszáltesztet, és az eredményt gondosan őrzi a széfjében, hogy szükség esetén bizonyíthassa: a hír nem igaz.