A kávézás lehet a hosszú női élet titka

InfoRádió / MTI
2008. június 21. 10:14
Jó eséllyel tovább élnek azok a nők, akik naponta négy-öt csésze kávét fogyasztanak, mint a nem kávézók. A férfiakkal kapcsolatban ezt nem sikerült igazolni - mutatták ki spanyol kutatók egy több évtizedes vizsgálat alapján.

A kávé és frissítő hatóanyaga, a koffein évszázadok óta viták kereszttűzében áll. Egyes vizsgálatok szerint a gyakori kávézás fokozza a szív- és érrendszeri kialakulásának veszélyét, szívritmuszavart okoz, valamint rosszindulatú daganatok kifejlődéséhez vezet. A Madridban most nyilvánosságra hozott, több évtizedes vizsgálat eredményei ugyanakkor megnyugtathatják a kávéivás megszállottjait.

Először 1980-ban mérték fel csaknem 70 ezer nő, 1986-ban pedig 42 ezer férfi egészségét, egyben valamennyiüket kikérdezték életmódjukról, táplálkozási és kávézási szokásaikról is; ezt néhány évenként megismételték. Kiinduláskor valamennyi résztvevő egészséges volt.

A kutatók azt vizsgálták, hogy az eltelt évtizedek alatt hányan haltak meg szív- és érrendszeri betegségben, rosszindulatú daganatban. Figyelembe vették az olyan kockázati tényezőket is, mint a dohányzás, az elhízás, magas vérnyomás vagy cukorbetegség. A kérdés az volt, hogy a kávéivás kapcsolatban van-e az érelmeszesedés vagy a rák kifejlődésével.

A munkacsoportja összefoglalója szerint általánosságban nem bizonyítható, hogy a kávézás egyértelműen védő hatású a szívinfarktus vagy a rák ellen, de ilyen szempontból ártalmas hatása sincsen.

Ugyanakkor a naponta két-három csésze kávét fogyasztó nők közül 18 százalékkal kevesebben haltak meg - bármilyen okból - a megfigyelési idő alatt, mint a nem kávézók. A halál kockázata 26 százalékkal volt kisebb, ha a hölgy minden nap négy-öt kávét fogyasztott.