Leleplezték a hatásos hangszigetelés titkát

Infostart
2008. június 16. 16:45
Újfajta zajszűrő technológiát kísérleteztek ki spanyol tudósok. Az úgynevezett csendlepel lényege az, hogy eltéríti a hangokat. A műanyagok egy fajtája, az úgynevezett meta-anyagok, molekuláris szerkezetét úgy lehet manipulálni, hogy azok eltérítsék a hanghullámokat egy-egy adott tárgytól.

Zavarja a kellemetlen időpontban érkező kukásautó, vagy a bulizós szomszédok? Hamarosan nyugodtan élvezheti otthonát, mert itt a csendlepel! Nem tudni, hogy milyen reklámszöveggel fogják csábítani a vásárlókat, de az biztos, hogy forradalmi áttörést jelent a hangszigetelésben spanyol tudósok találmánya.

A Valenciai Műszaki Egyetem kutatói ugyanis bebizonyították, hogy a műanyagok egy fajtája, az úgynevezett meta-anyagok, molekuláris szerkezetét úgy lehet manipulálni, hogy azok eltérítsék a hanghullámokat egy-egy adott tárgytól. A spanyol tudósok az észak-karolinai egyetem kutatóinak munkáját használták fel, akik csak elméletben alkották meg a leplet.

A valenciai kutatócsoport már egy sor fizikai kísérlettel bizonyította, hogy a lepel létrehozható. A hang elvezetését az úgynevezett szónikus, vagy hangkristályoknak nevezett metaanyagok valósítják meg, és ezekből kétszáz rétegnyire van szükség ahhoz, hogy teljes hangszigetelést biztosítsanak.

A technológiát a New Journal of Physics című fizikai szaklapban ismertették. A hang ezek után úgy halad el az adott tárgy körül, mint egy sziget körül a folyó. Miként azonban az efféle fontos találmányoknál, így a hanglepel esetében is az első alkalmazó szinte bizonyosan a hadiipar lesz. Például hadihajók így próbálják majd elrejteni magukat a tengeralattjáról szonárjától.

A polgári életben azonban ezzel a technológiával lehet majd például optimalizálni a koncerttermek akusztikáját. A hangleplet egyelőre néhány centiméter vastag anyagból lehet elkészíteni és kereskedelmi sikeréhez az szükséges, hogy vékonyabbá és könnyebbé tudják tenni.