Öngyilkosok lettek az Angliában partra vetődött delfinek?

Infostart
2008. június 12. 21:30
Még vizsgálják, mi okozhatta hétfőn egy angol folyó torkolatánál 26 delfin pusztulását, de egy tudós szerint tömeges öngyilkosságot követtek el a partra vetődött állatok. Az önpusztítás nem ritka a delfineknél.

Hétfőn több mint 20 delfin pusztult el Angliában, miután az ország délnyugati részén található Percuil folyó torkolatánál partra vetődtek. Szakértők csak találgatnak, mi lehet a tömeges delfinpusztulás oka, de egy vezető állatpatológus szerint egész egyszerűen öngyilkosok lettek.

Úgy tűnik, tömeges öngyilkosság történt, már csak az a kérdés, hogy miért - mondta Vic Simpson, aki az elpusztult 26 delfin holtteste közül többet is megvizsgált.

A delfinek akkora sárdarabokat nyeltek le és lélegeztek be a folyó sekély vízében, hogy tüdejük és gyomruk teljesen eltömődött.

Köztudott, hogy a fogságban élő delfinek hajlamosak az öngyilkosságra: sokuk a medence széléhez üti fejét, vagy szándékosan nem jön fel a víz alól levegőért.

A legsúlyosabb tömeges öngyilkosságot tavaly ősszel követték el delfinek, amikor 152 állat vetődött partra Iránban. A helyiek megpróbálták őket visszaterelni a tengerbe, de folyton a partra úsztak, hogy meghaljanak.

Az öngyilkosság teóriája mellett többféleképpen magyarázzák a hétfői angliai tragédiát: sokak szerint a delfinek talán egy gyilkos bálna vagy a tengerészet hadigyakorlata miatt rémültek meg, és úsztak fel a folyón.