Áttörés várható a migrénfronton

Infostart
2008. június 11. 12:31
Kevesebb mellékhatást okoz, de hatékonyabb a már létező gyógyszereknél egy kísérleti stádiumban lévő migrén elleni készítmény. Az új szer fejlesztői szerint három éven belül jelenhet meg a piacon.

Már jobban értik kialakulásának folyamatát, így hatékonyabb gyógyszert tudtak kifejleszteni a migrén csillapítására a téma szakértői, akik szerint a készítmény bevezetésével új korszak nyílhat a fejfájásroham kezelésében.

A migrén örökletes betegség - órákig, de akár napokig tartó erős, lüktető, féloldali fejfájás, ami többnyire rohamszerűen jelentkezik, és időnként émelygés, szemkáprázás vagy látási zavar kíséri -, amelyet az agy túlérzékenysége okoz az olyan ingerekre, mint az éhség, a kimerültség, a stressz vagy az időjárás-változás.

Az új készítmény - amelynek egyelőre csak a kódneve ismert: MK0974 - a korábbiaktól eltérő módon avatkozik be az agy kémiai reakcióiba, amelyek végül migrént okoznak.

Kutatásokból kiderült, hogy az agy egy CGRP nevű kémiai anyagot, calcitonin gén-relációs peptidet bocsát ki a migrénes roham idején. A jelenleg használatban lévő gyógyszerek jó része, az úgynevezett triptánok magát a kibocsátást blokkolják, míg az MK0974 azt akadályozza meg, hogy az idegsejtek felvegyék az anyagot.

Az új gyógyszerrel kapcsolatos végső kutatási adatokat csak később hozzák nyilvánosságra a szakértők. Ezekből kiderül, hogy a készítmény sikeresebben akadályozza meg, hogy a migrénes roham 24 óra alatt visszatérjen, mint a triptán hatóanyagú szerek, ráadásul kevesebb a mellékhatása is.