Most a "lépésenergiát" hasznosítanák

Infostart
2008. június 10. 21:15
Új környezetbarát energiatípus hasznosítását tűzték ki célul brit tudósok, akik olyan berendezéseket építenének több forgalmas épület padlójába, amelyek képesek összegyűjteni és hasznosítani azt az energiát, amely a járókelők lépéseiből adódik.

Az elképzelés szerint a szakértők az épületekben a padló alá összenyomható eszközöket helyeznének, amely az energia hatására kis turbinákon hajtja át a rendszerben található folyadékot. Így elektromos ára állítható elő, amit akkumulátorokban tárolnának, aztán az adott épület, például egy bevásárlóközpont világítását működtetnék vele.

A mérnökök már modellezték is a rendszert a londoni Victoria metróállomáson. Itt óránként 34 ezer ember halad át, az általuk termelt energia pedig 6500 villanykörte működtetését teszi lehetővé.

A szakértők szerint ráadásul nemcsak a sétálók energiáját lehetne hasznosítani. A rendszert akár a vasúti sínek vagy hidak alá is be lehetne építeni, így a vonatok vagy gépjárművek mozgását is ki lehetne használni.

A mérnökök a rendszert elsőként a nagy-britanniai Portsmouthban álló Spinnaker Towerben szerelnék fel, az épület lépcsőibe építenék be őket. Sőt, a szakértők a torony mozgását is kihasználnák.

"Nemcsak a gyaloglás, hanem a Spinnaker Tower billegő mozgásának energiáját hasznosító eszközökön is dolgozunk. Minden épület billeg, de az olyanok, mint például a tévétornyok, azért lennének különösen jók, mert nagyon sokat mozognak" - magyarázta a koncepción dolgozó David Webb mérnök.

Az egész technológia alapja az amerikai katonák által már kipróbált, a bakancsuk sarkába épített, mini generátorokat tartalmazó rendszer, amelyet aztán egy brit vállalat szakértői módosítottak a padló alatti használatra.