Megkerült az elveszett piramis

Infostart
2008. június 7. 10:00
Egyiptomi régészek egy négyezer éves piramisra bukkantak. Az elveszett piramist egyszer már felfedezte egy XIX. századi német régész, ám később homok lepte el az építményt, a kutatók pedig mostanáig nem bukkantak rá.

A feltételezések szerint Nenkauhor fáraó sírhelyére bukkantak a régészek Egyiptomban, egy Kairótól nagyjából 20 kilométerre délre fekvő nekropoliszban, nem messze az egykori Memphistől, az egyiptomi óbirodalom központjából. A fáraó mindössze nyolc évig állt az állam élén.

Az építmény létezéséről tudtak a régészek, ám nyomát vesztették. Először 1842-ben egy német archeológus, Karl Richard Lepsius bukkant rá, aki lefejezett piramisnak nevezte, mert az építmény teteje már akkor is hiányzott, mindössze az alapjai maradtak fenn.

Később a homok betemette, azóta pedig egyetlen régész sem találta meg a temetkezési helyet. Egészen mostanáig, amikor is előkerült Kairótól mintegy 20 kilométerre délre.

A régészek a kutatás során egy csaknem 10 méter magas homokbuckát távolítottak el, és megtalálták a sírkamrákat is, amelyeket gránittömbök fedtek.

A kutatók az építmény kialakításából arra következtetnek, hogy az az V. dinasztia idején épülhetett, és szinte biztosra veszik, hogy Menkauhor fáraó sírhelye. Úgy vélik: a piramist Kr.e. 2465-2325 között emelték.