Pofonegyszerű módszer az AIDS terjedésének lassítására

Infostart
2008. június 4. 11:08
Lassítani lehet a HIV-fertőzés terjedését ausztrál kutatók felfedezésének köszönhetően. Kiderítették ugyanis, hogy az ösztrogén megakadályozhatja a fertőzés, mert blokkolja a vírus bejutását a péniszbe.

A Melbourne-i Egyetem kutatóinak felfedezése segíthet lassítani a HIV-fertőzés, s ezáltal az AIDS terjedését. Megállapították ugyanis, hogy a női nemi hormon (ösztrogén) megakadályozza a vírus bejutását a péniszbe, s így a fertőzést.

Világszerte 40 millió HIV-fertőzött él, és a számuk folyamatosan nő, elsősorban azokban az országokban, ahol nem szokás körülmetélni a férfiakat.

Az ausztrál kutatók a PLoS ONE című lapban megjelent tanulmányukban azt állítják, hogy ha ösztrogént juttatnak a péniszre, akkor az növeli a bőr természetes keratinrétegének vastagságát - a keratin pedig valóságos barikádot képez a vírusfertőzéssel szemben.

Andrew Pask 12 férfi fitymájából vett bőrmintát vizsgált, és megállapította, hogy az emberi pénisz kimondottan gazdag ösztrogénreceptorokban. Miután pedig két héten keresztül a vizsgálati anyagot ösztrogénnel kezelték, a keratin vastagsága gyorsan és jelentősen nőtt.