Megduplázza az agydaganatos betegek esélyét az új vakcina

Infostart
2008. június 4. 08:20
Sikerült kifejleszteni egy olyan vakcinát, ami akár meg is kétszerezheti a leggyakoribb agytumorban szenvedő betegek túlélési esélyeit - de nem helyettesíti a kemoterápiás kezeléseket.

Klinikai vizsgálatok korai eredményei bebizonyították: azok a betegek, akiknél az agytumor leggyakoribb fajtáját, a glioblastoma multiformét diagnosztizálták és kaptak az új vakcinából, közel 3 évvel tovább éltek.

Azok a betegek, akik a hagyományos kemoterápiás kezelés mellett nem kaptak vakcinát, a diagnózist követően átlag 1 év alatt belehaltak a betegségbe.

Az észak-karolinai Duke Egyetem idegsebésze, John Sampson, aki a vizsgálatokat vezette, elmondta: a vakcina segítségével sikerült megduplázni az agytumorban szenvedők túlélési idejét, sőt akadtak olyan páciensek, akik 4, 5 vagy 6 évet is nyertek.

A vakcina olyan proteint tartalmaz, ami a tumorok többségének felszínén is megtalálható. Az oltóanyag a beteg szervezetésbe jutva arra stimulálja az immunrendszert, hogy az elpusztítsa az agydaganatos sejteket, és megakadályozza, hogy az előzőleg kezelt és megsemmisített daganatok újra kinőjenek.

A vizsgálatban 23 beteg vett részt, akik a hagyományos kezelés mellett havi rendszerességgel kapták az elterjedt kemoterápiás gyógyszerrel, a temozolomiddal kevert oltóanyagot. A vakcina hatékonyabbá tette az immunrendszert, hogy a szervezet megszabaduljon a rákos sejtektől.

Az orvosok azt mondják: újabb és nagyobb vizsgálatokra van még szükség, amelyeket már elő is készítettek, és Amerika 20 legnagyobb rákközpontjaiban fognak lebonyolítani.