Klímaváltozás: alkalmazkodni kell a megváltozott életkörülményekhez

InfoRádió / MTI
2008. június 4. 23:25
Az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentése esetén is 40-50 évre lenne szükség a légkör stabilizálódásához. A hőmérséklet-emelkedés világszinten elérte a 0,7, a Kárpát-medencében pedig az 1 Celsius-fokot. Az Országgyűlés az idén fogadta el a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentése esetén is 40-50 évre lenne szükség a légkör stabilizálódásához - mondta Láng István akadémikus.

A szakértő egy budapesti konferencián hangsúlyozta: a klímavédelemnél a kibocsátás mérséklése mellett az is fontos, hogy az emberiség alkalmazkodjon a megváltozott életkörülményekhez.

Láng István azt mondta: a legfőbb cél, hogy a föld átlaghőmérsékletének emelkedése - a múlt század eleji szinthez képest -2 Celsius-fok alatt maradjon, e felett ugyanis a globális folyamatok kiszámíthatatlanná válnak.

Közölte: a hőmérséklet-emelkedés világszinten elérte a 0,7, a Kárpát-medencében pedig az 1 Celsius-fokot.

Az Országgyűlés az idén fogadta el a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát, amely szintén a megelőzésre és a kibocsátás csökkentésére helyezi a hangsúlyt.