Máshogyan reagálhat az immunrendszerünk arra, hogy a szervezetbe allergén fűpollen jut, ha naponta megiszunk egy pohár probiotikus italt - derült ki egy brit kutatásból, amelynek készítői ugyanakkor figyelmeztetnek: további vizsgálatokra lesz szükség az eredmény bizonyításához.
"Az adatok azt mutatják, hogy a probiotikus étrendkiegészítők módosíthatják az immunválaszt, és képesek lehetnek csillapítani a szénanátha tüneteinek súlyosságát" - írták a kutatók a Clinical and Experimental Allergy című orvosi szaklapban.
A több erjesztett élelmiszerben és néhány gyümölcsben is megtalálható probiotikumok, az úgynevezett "jó baktériumok", a bélrendszerben élnek, a belek nyálkahártyájához tapadva fejtik ki jótékony hatásukat. Két legfontosabb fajuk a lactobacillus és a bifidus baktérium.
A probiotikumok rendkívül fontosak az emésztés és az immunrendszer működéséhez, és védenek a fertőző baktériumok ellen, gátolják a rothasztó folyamatokat, megakadályozzák a székrekedés kialakulását.
A brit kutatók allergiában szenvedő önkénteseinek fele öt hónapon át naponta megivott egy pohár Lactobacillus caseit tartalmazó italt, míg a többiek olyan készítményt fogyasztottak, amelyben nem volt ilyen probiotikum.
A kutatók vért vettek a résztvevőktől az allergiaszezon előtt, közben és után. Azt találták, hogy a probiotikumos italt fogyasztók szervezetében kevesebb volt az immunrendszer által termelt antitestek mennyisége - ezek miatt alakulnak ki a tünetek.
Több volt ugyanakkor a vérükben egy másik antitestből, az IgG-ből, amely véd az allergiás reakciók kialakulása ellen.