Soha többé nem kell aggódni a kopaszodás miatt

Infostart
2008. június 3. 08:45
Hamarosan örökre elfelejthetik a férfiak a kopaszodás miatti aggodalmakat, a kutatók ugyanis forradalmian új fegyvert találtak: a hajklónozást.

A hajtüsző sejtjeinek beültetésével duplikálni lehet a még meglévő hajszálakat. Az első klinikai vizsgálatok eredményei biztatóak, embereknél is.

Ha a módszer elterjed, több millió ember számára jelent kisebb csodát, hiszen lehetővé teszi a teljes hajkorona visszaállítását. Az új technikát máris áttörésként értékelik, továbbfejlesztéséhez pedig a brit kormány is hozzájárul 1,9 millió fonttal.

Az új módszerrel visszanőhet a haja mindazoknak, akik rákbetegség, súlyos égési sérülések, vagy egyszerűen az öregedés miatt megkopaszodtak.

A módszerről a hajpótló műtétekkel foglalkozó sebészek római konferenciáján számoltak be. A módszert kidolgozó brit Intercytex kutatói szerint a sejtterápia segítségével a páciensek kétharmadánál sikerült dúsítani a hajat hat hónap alatt. Még jobb eredmény érhető el, ha a fejbőrt a kezelés előtt bőrradírral kezelik.

A kopaszság az ötven feletti férfiak 40 százalékát érinti - nem csoda, hogy a laboratóriumok világszerte versenyt futnak a leghatékonyabb kezelés kidolgozásában.

A sejtterápia a manchesteri kutatók reményei szerint hat éven belül bárki számára elérhetővé válik.