Kannabisz: félelem és reszketés

Infostart
2008. június 3. 22:00
Veszélyben vannak azok, akik több évig rendszeresen fogyasztottak kannabiszt, mert az elsorvaszthatja az agy azon részeit, amelyek a memória és az érzelmek, például az agresszió vezérléséért felelősek - állítják ausztrál kutatók.

Ausztrál tudósok MRI képeket készítettek azok agyáról, akik bevallották: legalább tíz éven keresztül átlagosan napi 5 füves cigarettát szívtak el. A felvételeket összevetették azokéval, aki egyáltalán nem fogyasztottak kannabiszt.

Azoknál, akik rendszeresen szívtak füves cigarettát, átlagosan 12 százalékkal kisebb hippokampuszt mértek - ez az agy azon része, ami az érzelmekért és a memóriáért felelős. A droggal élők agyának más területei is a normálistól eltérő képet mutattak: főleg a félelem és agresszió irányításáért felelős amygdala volt kisebb az átlagosnál mintegy 7 százalékkal.

Bár eddig úgy gondolták, hogy a kannabisz mérsékelt használata nem okoz egészségkárosodást, a mostani kutatás bebizonyította: a fű napi fogyasztása is hatással van az emberi agyra - állítják a kutatást végző ausztrál tudósok az Archives of General Psychiatry folyóiratban.

Szakértők szerint a kannabiszfogyasztók gyengébben teljesítenek a szóbeli memóriateszteken, sőt nagy az esélyük arra, hogy olyan pszichotikus betegségek fejlődjenek ki náluk, mint a sikozofrénia.