Egyszerű vérvizsgálattal időben diagnosztizálható a tüdőrák

Infostart
2008. június 3. 06:05
Egyszerű vérvizsgálattal megállapítható már korai stádiumában a tüdőrák. Ezzel jelentősen növelni lehet a túlélési esélyeket - számoltak be eredményeikről a kölni egyetemi klinika munkatársai az amerikai klinikai onkológusok éves gyűlésén.

A tüdőráknál igen alacsony a túlélés esélye: két évvel a betegség diagnosztizálása után mindössze 15 százalékos. Ennek elsősorban az az oka, hogy a kórt gyakran túl későn ismerik fel, amikor az már előrehaladott állapotban van.

Ha azonban időben diagnosztizálják a betegséget, akkor jelentősen nőhet a túlélés esélye - és erre nagyon egyszerű módszert ad a kölniek kutatása; a most közzétett előzetes eredmények szerint ugyanis a tüdőráknál különleges genetikai profil mutatható ki a vérből 88 százalékos pontossággal.

A genetikai ujjlenyomat segítségével nem csupán a kórt tudják megállapítani, de azt is előre tudják jelezni, várható-e annak kialakulása két éven belül.

A tüdőrák vérből történő előrejelzésére, korai megállapítására irányuló kutatást Thomas Zander, a kölni egyetemi klinika munkatársa vezette, aki szerint további vizsgálatokra van még szükség az eredmény alátámasztása érdekében.