Óránként három faj pusztul ki a Földön

Infostart
2008. május 30. 11:07
A Földön minden órában három állat- vagy növényfaj pusztul ki. A biodiverzitás rohamos csökkenése már jelenleg is hatalmas károkat okoz az egész emberiségnek, néhány évtizeden belül pedig a folyamat megállíthatatlan lesz. Pedig a növény- és állatvilág változatossága az élet alapvető feltétele.

A világ legszegényebbjei számára jelentős életszínvonal-romlást hozhat az növény- és állatfajok kipusztulása. A természet rombolása évente csaknem 14 ezer milliárd forintnyi kárt okoz a Földön.

A kutatók szerint a biodiverzitást egymillió éve nem fenyegette ekkora veszély, mint most, amikor óránként három faj pusztul ki a Földön. Mindennek 2050-re már visszafordíthatatlan következményei lehetnek.

A klímaváltzásnak számos olyan közvetlen hatása is van, amelybe sokan bele se gondolnak - mutatott rá egy tanulmány, amely az Európai Unió, valamint a német kormány megrendelésére készült.

A többi mellett esőerdei fafajták szolgáltatnak alapanyagot számos készítmény, például rákgyógyszerek előállításához. Az erdőknek kulcsszerepük van a talajerózió megelőzésében is, valamint a szén-dioxid megkötésében, így rohamos pusztulásuk rengeteg kárt okoz.

A biodiverzitás elengedhetetlen a földi élet fenntartásához, az nem csupán környezetvédelmi kérdés, nélkülözhetetlen a többi mellett a mezőgazdasági kultúrák fenntartásához is.

A tanulmány rámutat: a tengerekben lévő halállomány túlhalászása az egyik kézzel fogható bizonyítéka annak, hogyan pusztítja az emberiség a környezetében lévő élőlényeket.