Forradalmian új módszer a rák korai diagnosztizálására

Infostart
2008. május 29. 10:06
A szódagyártáshoz használt bikarbonát segítségével egészen korai szakaszban is diagnosztizálni lehet a rákbetegséget - állapították meg brit kutatók, akik egy érzékeny műszerrel mérték meg a szervezetben ennek a természetes anyagnak a szintjét.

A bikarbonát segít egyensúlyban tartani a szervezetben a sav és a lúg arányát. A rákos sejtekben csökken a bikarbonát szintje, mert az széndioxiddá alakul át - ezt a változást pedig mérni lehet mágneses rezonanciás képalkotással (MRI) - állapították meg brit rákkutatók.

A kutatóknak sikerült egérkísérletek során a korábbinak 20 ezerszeresé növelni az MRI érzékenységét, s ezzel a módszerrel egészen korai szakaszban diagnosztizálható a rák, de az is megállapítható, hogy sikeres-e a kezelés - számoltak be a Nature című szaklapban.

Azt eddig is tudták, hogy szinte minden rákbetegség alacsony pH-értékkel jár együtt, ennek a mérésére azonban egyelőre nincs biztonságos módszer. A bikarbonát-szint változásának mérése viszont biztos diagnózis adhat.

Bár még csak a vizsgálatok elején tartanak, a módszer biztonságosnak és hatékonynak tűnik. Márpedig minél korábbi szakaszban ismerik fel a rákbetegséget, annál nagyobb az esélye a gyógyulásra.