Teljesen átformálja világunkat a klímaváltozás

Infostart
2008. május 15. 20:45
A globális klímaváltozás máris minden kontinensen megzavarta az élővilágot - állapította meg egy páratlan részletességű elemzés, amely számos tanulmány eredményét összegezte, egészen a hetvenes évekig visszamenően.

A jelentésen dolgozó kutatók - köztük az ENSZ Nobel-békedíjjal kitüntetett Klímaváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) szakemberei - először kapcsolták össze egyértelműen az ember okozta éghajlatváltozást számos olyan jelenséggel, amely az élővilág drámai átalakulását mutatja.

A Nature-ben megjelentetett tanulmány 28.800 állat- és növényfaj létszámának vagy viselkedésének változásával foglalkozik, a tudósok által megvizsgált további 829 kutatás pedig egyéb környezeti változással foglalkozik, például a folyók vízjárásának és az erdők területének átalakulásával, valamint a gleccserek visszahúzódásával.

A szakemberek azt állapították meg, hogy a változások legalább 90 százalékáért a felmelegedés tehető felelőssé.

Az általuk vizsgált tanulmányok többsége 1970 és 2004 között keletkezett, amikor a Föld átlaghőmérséklete 0,6 Celsius-fokkal emelkedett. Az IPCC az évszázad végéig 2 és 6 Celsius-fok közötti felmelegedésre számít, ami az eddigi változások tudatában igazán aggasztó.

Egy tanulmány kimutatta, hogy egy meleg antarktiszi nyáron az apró rákok, a krill mennyisége 85 százalékkal csökkent, az ezt fogyasztó császárpingvinek állománya pedig a felére esett vissza.

A más fajok, egyebek mellett a bálnák számára is alapvető táplálékot jelentő krill mennyiségének csökkenését kapcsolatba hozták a jegesmedvék között megfigyelt kannibalizmussal is - a szokásos zsákmány hiányában a ragadozók több esetben egymást falták fel.

Az emberek számára a vízhiány az egyik legnagyobb fenyegetés, a visszahúzódó gleccserek miatt ugyanis több milliárd ember vízellátása kerülhet veszélybe.